När är det egentligen okej att uttrycka sin åsikt?

Hello darlings! 
 
Nu var det ett litet tag sedan jag skrev ett längre inlägg, so I thought why not now? Det finns ingen bättre tid än just nu. 
 
Någonting som jag tänkt på en del, är huruvida det alltid är okej att uttrycka sin åsikt. Att alla människor som bor här i Sverige, har yttrandefrihet, är någonting som jag är väldigt glad över. Men när är det egentligen okej att uttrycka sin åsikt? Tekniskt sett är det alltid okej, men ur ett annat perspektiv är det betydligt mer komplext än så.. Som med allt annat finns det normer och värderingar även kring hur man kan uttrycka sig i olika situationer. Olika situationer tillåter nämligen olika saker. Man har olika typer av jargong med sina vänner, sin familj och på sin arbetsplats. Vissa är lite råare än andra, men sådana gånger handlar det istället om att man känner sig bekväm med varandra och trivs så pass bra ihop att man kan skämta mer med varandra och vara väldigt ärliga på vissa plan.  
 
Det går också att summera på följande vis: 
Om man frågar en annan person om hens åsikt och verkligen vill ha ett ärligt svar, bör man också ha rätt att få det. Om det däremot handlar om att någon bara går runt och slänger ur sig fula kommentarer hej vilt, men skyndar sig sedan snabbt med att säga "vadå, jag sa bara min åsikt, jag var bara ärlig!" känns det bara konstigt.  Att förolämpa andra är aldrig okej, vad man än själv tycker sig ha för anledning. Att gömma sig bakom att vi har yttrandefrihet i Sverige och att alla därmed har rätt att uttrycka sin åsikt, är som att gå in i en vägg. Den sortens resonemang hör inte hemma någonstans. Förolämpningar, näthat och trakasserier har ingenting med yttrandefrihet att göra. I många länder kämpar man fortfarande för att alla invånare ska få yttrandefrihet. Samtidigt går vissa människor omkring här och missbrukar sin yttrandefrihet. Kom ihåg, yttrandefriheten finns inte för att du ska få klanka ner på din omgivning. Att få uttrycka sin åsikt kanske till och med bör klassas som ett privilegium?
 
Vad kan vi då dra för slutsats av detta? 
Jo, vill den andra personen veta exakt vad du tycker, var ärlig. Om personen däremot inte frågat om din åsikt, yttra den inte. Enkelt va? 
 
Tänk om vissa människor kunde välja att sluta uttrycka sina åsikter, såvida tanken bakom inte var god. Sluta aldrig kämpa för det du brinner för, skriv, prata, publicera och debattera. Men glöm inte bort att tänka en extra gång först. Det är lätt att tänka om, men svårt att ta tillbaka.   
 
Ha det gott så länge och glöm inte att se till din omgivning! Kanske är det någon i din närhet som behöver höra något snällt just nu? 

Kommentera inlägget här :