Normer och värderingar

Du tar av dig skorna vid dörren. Du sträcker fram vänster hand när du ska presentera dig. Du står inte still i mitten av rulltrappan när det är rusningstrafik. Du sätter dig inte bredvid en främling på bussen om det finns en massa lediga platser, etc.
 
Normer och värderingar. De finns där hela tiden. Somliga uppmärksammar man, medan andra är så djupt inrotade att det blivit en självklarhet att man följder dem. Det känns exempelvis inte konstigt att ta av sig skorna när man kommer innanför dörren, men att man står still på höger sida av rulltrappan och går på vänster, är inte en självklarhet för alla.  
 
Personligen tycker jag att det är bra att samhället till stor del kretsar kring just normer och värderingar, i och med att de fungerar som så att i stort sett alla människor skrivit på ett osynligt avtal om att de ska följa dessa. Det är inga konstigheter. Dock bäddar vissa av dessa för konflikter, eller bidrar till dålig stämning och vet ni vad det beror på? Att en del normer inte existerar hos alla. Vi kan ta ett exempel: 
 
Emilia 17 sitter på bussen. En äldre dam kliver på stationen efter Emilia. Bussen är i princip tom. Tanten väljer ändå att sätta sig bredvid Emilia. And here we go. Emilia undrar varför tanten satte sig bredvid just henne, när det finns hundra andra lediga platser.. (Tbh tror jag att de flesta av oss har hamnat i den där situationen mer än en gång). Här ser vi ett tydligt exempel på hur man påverkas av de normer som är aktuella när man själv växte upp. Hur man förhåller sig i olika situationer kan också ha att göra med vart man växt upp. 
 
Det här med hur normer och värderingar påverkar oss människor och olika samhällen har alltid fascinerat mig och det finns så mycket mer att skriva om ämnet! 
 
Hittade även den här artikeln när jag skrollade runt på Facebook. Alla Stockholmare och nyinflyttade till Stockholm kan relatera! 
 
http://www.expressen.se/omtalat/livet/23-saker-som-alla-som-flyttar-till-stockholm-tvingas-lara-sig/  
 
 

Kommentera inlägget här :